Test Sürüşü

Toyota Corolla Hatchback

Belki de ülkemizde en çok güvenilen ve en çok tercih edilen otomobillerden biri olan Toyota Corolla, Hatchback versiyonu ile bu segmente iddalı bir giriş yaptı.

Türkiye’de en büyük rekabetin yaşandığı C sedan olmasınduğunu söyleyebiliriz. Ancak Avrupa’da bu durum biraz daha farklı. Avrupa’nın en çetin segmenti de C Hatchback segmenti. Ülkemizde daha önceleri Auris adı ile satışta olan, Toyota’nın C Hatchback temsilcisi, yenilenen tasarımı ve yeni motor seçenekleri ile artık, C Sedan segmentindeki başarılı kardeşinin adını alarak Corolla Hatckback olarak karşımıza çıkıyor.

Dış tasarım:

Toyota’nın yeni tasarım öğelerini taşıyan Corolla Hatchback, ilk bakışta Corolla Sedan’ı anımsatsada dikkatle incelendiğinde oldukça farklı bileşenlerden oluştuğunu kolayca anlayabiliyoruz. Ön bölümdeki geniş alt ızgara ile ince kaput çizgisi ve dar hatlı farlar, Corolla Hatchback’e oldukça sportif bir görüntü kazandırmayı başarmış. Otomobilin yan bölümünde, yukarıya doğru ilerleyen kapı çizgisi arka kapı camınını daraltıyor olsa da Hatchback hissini vurgulayan bir ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor. Arka bölüme geldiğimizde ise tamamen yenilenen arka stoplar Corolla Hatckback’e yepyeni bir görünüm sağlamış. Arka tampondaki difüzör ve bagaj hatlarından şekil alan tampon sayesinde de Corolla Hatchback’in sportif hissi arka bölüme de başarıyla taşınmş.

İç tasarım:

Corolla Hatchback’in iç tasarımında ise yeni nesil Toyota modellerinde görmeye alışık olduğumuz tasarım öğeleri mevcut. Genel olarak kabin biraz dar hissi verse de ön bölümdeki yolcular için mesafeler oldukça yeterli ve bolca fonksiyonel alan mevut. İç mekanda, kişiselleştirilebilen 3 boyut efektli 7 inç’lik çok fonksiyonlu dijital göstergeler dikkat çekici bir diğer özellik olarak karşımıza çıkıyor. Diğer Toyota modellerinde test etme imkanı bulduğumuz multimedya ekranına sahip olan Corolla Hatchback’in yalın iç tasarımı, kullanımı oldukça kolay ve olabildiğince ergonomik bir yapıya sahip. Sürücü koltuğuna oturduğunuzda sizi rahatsız edebilecek hiçbir unsurla karşılaşmıyorsunuz. Ayrıca kabin içinde kullanılan malzemelerin kalitesi ve genel olarak sürüş konforu da tatmin edici düzeyde. Test aracında bulunan panaromik cam tavan da iç mekanın daha ferah hissedilmesine önemli bir katkıda bulunuyor.

Arka bölümde ise diz ve baş mesafesi Hatchback bir model için oldukça yeterli seviyede. Corolla Hatchback’in bagajı, 361 litrelik hacmi ile geniş bir alan sunmasa da düşük yükleme eşiği ve eğimli bagaj kapağı sayesinde oldukça kullanışlı. Tüm rakiplerinde olduğu gibi Corolla Hatchback’de de koltuklar yatırılarak bu hacim daha da arttırılabilirken büyük ve geniş yükler bile kolayca yerleştirilebiliyor.

Performans:

Corolla Hatchback ülkemizde 116 HP’lik 1.2 litre turbo beslemeli benzinli ve 122 HP’lik 1.8 litre hibrit motor seçenekleri ile satışa sunuluyor. Test aracımıza bulunan 1.2 litrelik benzinli motor ortalamada 5.8lt/100km’lik bir yakıt tüketim verisine sahip, ancak test sürüşümüzde ortalama 8,6lt/100km’lik bir tüketim verisi elde ettik. CVT şanzımana biraz daha alışıldığında daha düşük tüketim değerlerine ulaşılacağını tahmin ediyorum. 0’dan 100km/s hıza 10 saniyede ulaşan Corolla Hatchback, maksimum 195 km/sa hıza ulaşabiliyor. Performans değerlerine bakıldığında iddalı rakamlarla karşılaşmasak da 1.2lt’lik motorun sürüş dinamiklerinin kabul edilebilir bir düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. 

Sonuç olarak, yenilenen dış tasarımı, iç mekandaki kalite ve teknoloji hissi ve Hybrid motor seçenekleri ile yeni Corolla Hatchback’in, Toyota’yı C Hatchback segmentinde başarı ile temsil edeceğini söyleyebiliriz. 

Yazı: Sertuğ Deringöl

Fotoğraflar: Mehmet Erel

İlgili Haberler

Renault ZOE Intense 80 kW

patron

Volkswagen Polo

patron

Mercedes-Benz EQE 350+

patron