Elektrikli araçların kullanılabilir ve verimli olduğu ortaya çıktığından beri, yeni markaların hızına yetişilmez oldu. Şimdi de kamyonet ve SUV araç üretiminde büyük bir gelişim var. Amerika merkezli Rivian markası 2 adet tam elektrikli model sunuyor. Biri tam elektrikli R1T kamyonet diğeri de R1S 7 kişilik SUV. Benzersiz güç aktarma sistemi ile ve devrim niteliğindeki yenilikçi tasarımı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran modellerden R1T’ye daha yakından bakalım.
Rivian R1T, tamamen elektrikli, pille çalışan, dört tekerlekten çekişli hafif hizmet tipi bir kamyonettir. Araç, her tekerlekte birer tane olmak üzere, 800 hp (600 kW) güç üreten dört elektrik motoruna sahiptir. Ayrıca motorlar 1.200 Nm tork da üretiyor. Dört AC sabit mıknatıs. Öndeki iki motor 415 hp (309 kW) ve 413 ft⋅lb (560 N⋅m) tork üretirken arkadaki iki motor 420 hp (310 kW) ve 495 ft⋅lb (671 N⋅m) tork üretiyor.
Aktarma organlarıysa; merkezi olarak monte edilmiş dört motordan doğrudan tahrikli transakslar. Tork vektörlü tekerlek kontrolü, milisaniyelik ayrıntı düzeyiyle her bir tekerlekteki kaymayı algılar, “her tekerleğe uygun miktarda gücü tam olarak gerektiği gibi dağıtır.
Süspansiyon sistemine yakından bakarsak; dinamik yuvarlanma kontrollü “sofistike süspansiyon mimarisi” tercih edilmiş. Sürüş yüksekliği ayarlanabilir havalı süspansiyon; 6,5 inç (170 mm) tekerlek hareketi, 7,9–14,4 inç (200–370 mm) arasında sürüş yüksekliği sağlıyor.
Ön süspansiyon mimarisi; uyarlanabilir amortisörler, eşit olmayan uzunlukta çift salıncaklı süspansiyon
arka süspansiyon mimarisi; adaptif amortisörler, çok bağlantılı süspansiyon kullanılmış. Rivian mühendisleri tam elektrikli model üretmenin artılarını sonuna kadar kullanmış.
Modelin teknik verilerine detaylıca bakarsak karşımıza şu sonuçlar çıkıyor:
Uzunluk: 5,51 m, Genişlik: 2,08 m (aynalar katlandığında) Yükseklik: 1,83–1,99 m.
Brüt araç ağırlığı: 770 kg maksimum yükte 3.870 kg.
Hızlanma: 0–60 mil (0–97 km/sa) 3,0 saniyelik süre. En yüksek hız 180 km/sa
Rejeneratif frenleme: 0,21 g’a kadar. Frenleme sırasında harcanan enerji ile aküyü şarj eder.
Denge: 51/49 ön-arka ağırlık dağılımı
Menzil: Standart 135 kWh pil paketi ile 314 mil (505 km). İsteğe bağlı 180 kWh “maksimum paket” (2022’de sunulacak) ile 400 mil (640 km)
Pil takımı: 135 kWh pil takımı için dokuz modül düzeneğinde 7.776 hücre (2170 tipi). Li-ion[24] hücreler Samsung tarafından üretilmiş; pil takımı Rivian tarafından Normal, Illinois’de monte edilmiş. Sürücü kapısında, ana bataryada kullanılan hücrelere benzer bir Li-ion hücre içeren ve araçtaki toplam hücre sayısını 7.777’ye çıkaran bir el feneri bulunuyor.
Elektrik prizleri: kargo yatağında çift 15A/120V AC çıkış; gövdede tek 15A/120V AC çıkış ve dişli tünelinde bir tane daha.
Destekli sürüş için donanım hazırlığı: 11 kamera, 12 ultrasonik sensör, 5 radar sensörü
Electrify America Plug & Charge standardı ile uyumlu olan R1T, bir EA 350kW şarj istasyonunda 225 kW’a kadar şarj edebiliyor.
İç ekran boyutu: 30 cm sürücü kümesi artı ön panelin ortasında 38 cm ana bilgi eğlence / navigasyon / iklim/ konfor ekranı.
Rivian, döndürülen ön tekerlekler ile arka tekerlekler arasındaki diferansiyel motor torkunun uygulandığı yeni bir dönüş tekniği için patent başvurusunda bulundu. Daha önce “Tank Dönüş” modu olarak adlandırılan bu özelliği destekleyecek yazılım hazır değildi ve bu nedenle 2021’in sonlarında ilk üretim protatip kamyonlarına dahil edilemedi.
Depolama ve Yük Çekme
Oturma alanıyla bagaj alanının arasında bulunan yere bir tünel yaparak belkide ilk kez gördüğümüz bir depolama alanı sunmuş. Araçın 2 tarafından da ulaşılabilen bu alan oldukça akıllıca tasarlanmış. Ayrıca bu alanın kamp mutfağı olarak tasarlanmış bir ekstra ürün sunuyor. Üç parçadan oluşan kamp mutfağı, modüler tasarımla üretilmiş. Bu sayede kurulumu ve daha sonrasında saklanması oldukça kolay. Üst bölümde yiyeceklerinizi ısıtabiliyorsunuz. Ayrıca üç parçalı pişirme setinin alt kısmında gözlerde işinize yarayacak temel mutfak araç gereçleri de bulunuyor. 15 litrelik bir su deposu ve açılır kapanır lavabosu da oldukça iş görür bir detay.
Bagaj bölümü 1,4 m uzunluğundadır. Tekerlek yuvaları arasındaki en dar noktada genişliği 1,3 m’dir. Otomotiv Mühendisleri Topluluğu (SAE) tarafından bir aracın çekme derecesini belirlemek için standart olarak belirtilen bir çöl yolunda 38 °C aşan koşullarda test edildiği üzere çekme kapasitesi 4.990 kg’dir. Sınıf V çeki demiri, çıkarılabilir bir panelin arkasına gizlenmiştir.
Motorun içten yanmalı motorla çalışan bir kamyonda olacağı yerde bulunan “frunk”, 0.31 m3 ek kargo alanı sunar ve şarj için 12 V DC çıkışlar, bir de 15A/120V AC çıkış içeriyor.
Arazi Sürüşü
R1T, 17 cm dikey harekete izin veren bir havalı süspansiyona sahip. İstendiğinde 20 cm’ye kadar alçaltılıp veya 37 cm’ye kadar yükseltilebiliyor. Tekerlek konfigürasyonuna bağlı olarak, maksimum yerden yükseklik 38 cm ile daha da yüksek olabilir. Sudan geçiş derinliği 91 cm ile sınıfında baya iyi bir veri sunuyor.
Süspansiyonu, sürüş yüksekliğini, performansı ve direksiyonu ayarlayan özel sürüş modları arasında “Çok Amaçlı, Spor, Koruma, Çekme ve Off-Road” ile off-road için “Rock Crawl ve Rally” alt modları bulunuyor. Aslında eskiden mekanik olarak sunulan çekiş sistemlerini uzun zamandır yerini bilgisayarlara bıraktı. R1T’deyse her tekerde bulunan bağımsız motorlar sayesinde arazi kabiliyeti inanılmaz derecede artmış. Sürücüsüne belki de düşünemeyeceği manevraları yapma imkanı veriyor.
Rivian arazi konforu için farklı seçenekler de sunuyor: çeki kancalı güçlendirilmiş gövde altı kalkanı, “kamp mutfağı”—iki elektrikli pişirme elemanı, bir lavabo ve 30 adet açık havada yemek pişirme/yemek ekipmanı— ve üç kişilik bir çatı çadırı.
Ülkemize gelir mi bilemediğimiz bu model için Amerika başlangıç fiyatı standart pille 67.500.$. 400+ Mil menzil sunan maksimum pilin fiyatı ise 10.000.$
Yazı: Sinan Akad