Fransız üreticinin yeni marka logosunu taşıyan ilk model olarak yollara çıkan Yeni 308 sayfalarımıza ülkemizde satışa sunulan tek motor seçeneği olan 1.2 litrelik Puretech motor, EAT 8 şanzıman ve GT donanıma sahip versiyonuyla konuk oldu.
Markanın yeni tasarım çizgisini başarıyla yansıtan 308, artık tüm modellerde görmeye başladığımız Aslan dişi LED gündüz farlarıyla bir Peugeot olduğunu vurgulayan ışık imzasına sahip.
Peugeot 308, ortasındaki yeni marka logosuna doğru hareket hissi sağlayan krom detaylarla süslenen tamamen özgün ön ızgarasıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Bu arada hemen belirtelim, sürüş destek sistemlerin ait radar, armanın arkasına gizleniyor.
Keskin formlu hat çizgileriyle vurgulanan ön bölümde ön ızgaradan bir bütün gibi çıkan far grubu da Aslan dişleriyle birlikte kesintisiz ve şık bir hat oluşturuyor. Yine motor kaputu üzerinde ve ön farlardan arkada stop lambalarına kadar uzanan hat çizgileri de dinamik görünüme önemli katkı sunuyor.
Profilden bakıldığında uzun ve alçak tasarlanan burun, alçalan tavan yüksekliği, keskin tasarımlı ön ve arka tekerlek uzantıları, ince ve uzun tasarlanmış camlarla birlikte sportif bir görünüm sunuyor. Arkada pençe tasarımını bu kez oldukça ince yatay tasarlanmış stop lambalarında görüyoruz. Stop lambaları bir ışık çizgisiyle birbirine bağlanıyor. Bagaj kapağının ortasında markanın yeni logosunu görüyoruz. Krom çerçeveli çift egzoz çıkışı ve siyah kaplamayla vurgulanan tampon, üstte spoyler ile birlikte dinamik görünümü pekiştiriyor.
Grubun EMP2 (Verimli Modüler Platform) platformundan yükselen model, önceki nesile oranla değişen boyutlarıyla dikkat çekiyor. Yeni 308, bir önceki jenerasyona göre 11 cm artan toplam uzunluğu ve 5,5 cm uzayan aks mesafesiyle arka koltuk yolcularına daha fazla alan sunuyor. Yeni tasarımıyla birlikte 1,6 cm azalan yükseklik ve uzatılmış motor kaputu sportif bie etki yaratırken, Yeni 308, 4367 mm uzunluk, 1852 mm genişlik, 1441 mm yükseklik ve 2675 mm’lik aks mesafesine sahip. Modelin 412 litre olan bagaj hacmi, asimetrik katlanabilen arka koltuk sayesinde 1323 litreye kadar genişletilebiliyor.
Peugeot 308 de diğer tüm yeni modelleri gibi i-cockpit’in yeni neslini kullanıyor. Yapılan iyileştirmelerle daha işlevsel hale gelen bu mimaride havalandırma ızgaraları ön konsol boyunca yatay bir çizgide ve en yukarıya konumlanmış. Bu sayede 10 inçlik dijital gösterge paneline göre ortada ve daha aşağı konumlanan yine 10 inçlik dokunmatik multimedya ekranı sürücüye daha yakın konumlandırılmış ve daha pratik kullanım imkanı sağlanmış.
Multimedya ekranının alt kısmında önceki modellerden aşina olduğumuz fiziksel kısayol düğmeleri GT donanım paketinde artık tamamen dokunmatik hale getirilmiş ve bu bölüme i-Toggles adı veriliyor. Yeni tasarım hem multimedya ekranıyla bütünlük sağlıyor, hem de daha şık bir görünüme sahip.
Merkezi ekranın hemen altında konumlandırılan i-Toggles, kullanıcının tercihine göre klima ayarları, telefon rehberi, radyo istasyonu, uygulama başlatma gibi fonksiyonlara atanabilen dokunmatik bir kısayol ekranı olarak kullanılıyor. i-Toggles, daha da kişiselleştirilerek sık aranan bir kişiyi arama veya sık gidilen bir konum için rota oluşturmak üzere de kısayol oluşturma imkanı sunuyor. Yine de fiziksel düğmeler yok değil. i-Toggles bölümünün altına gizlenmiş ve araç ayarları ile klima kumandaları ve dörtlü sinyal kumandasını içeren fiziksel düğmeler de mevcut. Bu alanın altında kablosuz şarj yuvası ve USB ve güç girişi bulunan bir eşya bölmesi yer alıyor.
Bu arada üstü ve altı düz tasarlanan sportif direksiyonu ben çok beğendim. Daha yüksek konumlanan i-Cockpit tasarımı sayesinde gösterge paneli önceki modellere oranla daha net görülebiliyor. Ön koltuklar yanal destek ve baldır desteği de sunuyor. Ergonomik açıdan oldukça başarılı koltuklarda en azından sürücü koltuğunun elektrik kumandalı olmasını beklerdim.
Peugeot 308 ülkemizde sadece 1.2 litrelik Puretech motor seçeneğiyle sunuluyor. 1199 cc hacmindeki üç silindirli motor 130 HP güç ve 230 Nm tork değerlerine imza atarken, 8 ileri tam otomatik şanzımanla kombine ediliyor.
Fabrika verilerine göre 210 km/s maksimum hız ve 0-100 km/s hızlanmasını 9.7 saniyede tamamlayan aracın WLTP verilerine göre ortalama yakıt tüketimi ise donanıma bağlı olarak 5.8-5.9 lt/100 km olarak değişiyor. Ben İstanbul ve Sapanca çevresini de kapsayan rotada ortalama 6.1 litrelik bir tüketim değeri elde etmeyi başardık.
Cruise Control, Şerit Takip Sistemi, Sürücü Dikkat Uyarısı (3. seviye) giriş seviyesinden itibaren sunulurken, Aktif Tam Durdurma Güvenlik Freni, 180° Geri Görüş Kamerası, Adaptif Cruise Control, Şerit Konumlama Asistanı, Kör Nokta Uyarı Sistemi vb. çok sayıda sürüş destek sistemi ise GT donanımda yer alıyor.