Test Sürüşü

Hyundai IONIQ 5 225 kW 4×4

Güney Koreli üretici Hyundai, KONA Electric modelinin ardından füturistik tasarımıyla elektrikli otomobil dünyasına farklı bir bakış getiren IONIQ ile bu haftanın konuğu oluyor.

Hyundai’nin 45 yıl önce tanıttığı ve o dönem adından çok söz ettiren PONY modelinden ilham alınarak tasarlanan IONIQ 5, geçmişin tasarım anlayışı ile geleceği buluşturan oldukça farklı bir görünüme sahip. Markayı Tucson ile birlikte C-SUV segmentinde temsil eden model, Hyundai Motor Grubu’nun elektrikli otomobiller için geliştirilen yeni platformu E-GMP (Electric-Global Modular Platform) üzerinden yükseliyor. Platform sayesinde tıpkı 3000 mm ile öne çıkan IONIQ 5 gibi uzun dingil mesafesine sahip sıra dışı oranlarla dikkat çeken araçlar üretilebiliyor. Uzun dingil mesafesi ve düz zemin sayesinde ise gövde altına kolaylıkla büyük bir batarya yerleştirilebiliyor.


İlk kez 2019 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda, Hyundai 45 adıyla tanıtılan konseptin seri üretim hali olan IONIQ 5, tamamen yenilikçi bir kaput sistemine sahip. Önde V şeklindeki ön LED dekoratif aydınlatma (DRL), yine U şeklindeki küçük piksellere sahip farlarla birlikte sıra dışı bir görünüm sunuyor. Farlar birbirine siyah ve pürüzsüz yüzeye sahip ince panjur görünümlü bölümle bağlanıyor. Bu arada piksel tasarım anlayışın otomobilin arka bölümünde de kendisini fazlasıyla gösteriyor.


V şeklindeki aydınlatma ile kendisini gösteren yatay çizgiler ön ve arka tamponlar ile yanda alt bölümde yer alarak şık bir görünüm oluşturuyor. Yandan bakıldığında yalın çizgiler ve sadelik hakim. Ön kapıdan başlayarak arka kapının alt kısmına kadar uzanan keskin çizgi, parametrik piksel tasarım felsefesinin bir başka özelliği. Böylece, gelişmiş bir aerodinamizm elde edilmiş. Bu arada gizli kapı kolları da tasarımın öne çıkan diğer bir özelliği.
Yanlarda yine E-GMP için özel olarak optimize edilen ve bir elektrikli otomobilde bugüne kadar kullanılan en büyük jant olan 20 inçlik jantlar özel ve göz alıcı kapalı tasarımıyla dikkat çekiyor.


Arkada ise ince ve yatay aydınlatma grubu bagaj kapağını boydan boya kesiyor. Keskin çizgiler ve geniş tavan spoyleri ile karartılmış arka camlar da dinamik bir görünüm sunuyor.


4635 mm uzunluğa, 1890 mm genişliğe ve 1605 mm yüksekliğe sahip aracın dingil mesafesi ise 3000 mm. 527 litrelik bagaj hacmi arka koltukların katlanmasıyla 1587 litreye çıkartılabiliyor. Önde kaputu açtığınızda plastik kapağın altında yer alan 24 litrelik ek bir saklama alanına daha ulaşabiliyorsunuz.

Aracın içerisinde sizi oldukça geniş ve aydınlık bir alan karşılıyor. Uzun dingil mesafesi sayesinde hem ön hem de arkada çok geniş bir diz mesafesi sunuluyor. Şaft tünelinin olmaması da düz bir zemin ve konfor sağlıyor.
Ön paneli 12.3 inçlik dokunmatik multimedya ünitesi ile 12,3 inç gösterge panelinin içinde yer aldığı yatay ve uzun bölüm domine ediyor. Gösterge panelinin teması üç ayrı seçenekle değiştirilebiliyor. Geri görüş kamerasından navigasyona, şarj sisteminden araçla ilgili tüm ayarlara multimedya ekranı üzerinden ulaşabiliyorsunuz. 8 hoparlörlü Bose Premium ses sistemi, 64 renk ambiyans aydınlatması, direksiyon koluna entegre vites kolu (shift by wire) sürüş modları, kablosuz şarj sistemi, anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi öne çıkan detaylar arasında yer alıyor. Önde soldan sağa kesintisiz bir geçiş alanı da sağlanmış. Arka koltuklar 135 mm’ye kadar öne kayabilirken, ön sağ koltuğun sırtındaki düğmelerle bu hareket tek bir dokunuşla sağlanabiliyor. Arka koltukların altındaki priz sayesinde araçtan dışarıya elektrik ve şarj imkanı da sunuluyor. Ayrıca havalandırma ve ısıtma özelliğine sahip ön koltuklar baldır desteği de sunarak tamamen yatabiliyor ve şarj sırasında konforlu bir dinlenme olanağı sunuyor. Çekmece şeklinde açılan torpido gözü ise oldukça geniş.

Hyundai IONIQ 5 ülkemizde 58 ve 72.6 kWh olmak üzere iki farklı batarya seçeneği ve Progressive donanım ile sunuluyor. Büyük batarya kullanılan test aracımız aynı zamanda HTRAC dört tekerden çekiş sistemine sahip. IONIQ 5’in sunduğu 800 V şarj özelliği, otomotiv dünyasında sadece birkaç modelde bulunuyor. Model, 350 kW’lık bir şarj cihazıyla beraber 18 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e kadar şarj edilebiliyor.


Elektrik motoru 225 kWh (305 hp) güç ve 605 Nm tork değerlerine sahip. Otomobil bu kombinasyonla 0 ‘dan 100 km/s hıza 5,2 saniyede çıkabiliyor ve WLTP değerlerine göre ortalama 430 km menzile ulaşabiliyor. Tek vitesli redüktör şanzıman ve rejeneratif fren sistemi menzile katkı sunuyor. Fren şiddetini ve dolayısıyla geri kazanım oranını da değiştirmeniz mümkün. Eco, Normal, Sport sürüş modları ile Kar modunu da direksiyon üzerinden seçebiliyorsunuz.

İlgili Haberler

Ford Kuga

patron

Opel Corsa 1.2 Ultimate 130 HP

patron

Isuzu D-Max V-Cross

patron