PSA grubunun en yeni teknolojik öğeleri ile donatılan DS3 Crossback, grubun lüks otomobil üretmedeki başarısının her geçen gün daha da ileri seviyeye getirdiğinin bir göstergesi. DS7 Crossback ile farklı segmentlerde olsa da DS 3 Crossback, bazı özelliklerde bir adım öne geçerek markanın başarı hedefini daha da yükseklere çıkartıyor.
DS Automobiles’in ikinci modeli olan DS3 Crossback, sıradışı bir tasarımın kusursuz detaylarla hayata geçirilmesinin bir ürünü. DS3 Crossback’in hem dış tasarımında, hem de iç tasarımındaki görsel detaylar ve bu detayları destekleyen malzeme seçimleri ile size kalite hissini oldukça üst seviyelerde aktarmayı başarıyor.
Dış Tasarım:
DS 3 Crossback’in ön bölümünde bulunan, DS 7’de de olduğu gibi krom detaylara sahip geniş ön ızgara, tamponların yan bölümlerine yerleştirilmiş güdüz ledleri ve Matrix Led Vision farlar ile ilk bakışta, premium segmente üye bir otomobilden alıştığımız detaylar olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, aracın yan bölümüne geldiğimizde arka kapılardaki yükselen cam hattı ve otomatik olarak dışarı çıkan gizli kapı kolları ile bizi şaşırtmayı başarıyor. Arka kapılardaki bu taarım, aracın dış çizgileri için hoş bir detay olarak gözükse de siyah iç döşeme ile de birleşince arka koltukta oturanlar için karanlık bir yolculuk sunulmasına da sebep oluyor.
DS3 Crossback’in arka bölümünde ise bagaj kapağında büyük ve düz bir alan yaratma üzere, bagaj kapağında herhangi bir tutamak veya açma koluna yer verilmemiş ve bagaj açma düğmesi tampondaki plaka aydınlatma bölgesine yerleştirilmiş. Bagaj düğmesine dokunduğunuzda bagaj kapağı, arasına elinizin girebileceği kadar bir aralık bırakarak yukarı kalkıyor, sonrasında sizin ayrıca bagak kapağını kaldırmanız gerekiyor. Açıkçası tüm detayları ile üst segment özellikler taşıyan bir otomobil için elektrikli bir bagaj kapağı olmasını beklerdik.
Dış tasarımın sıra dışı öğelerinden biri olan kapı kollarına gelince, DS3 Crossback’in anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi, aynı zamanda bu kapı kollarının gerekli zamanlarda kendiliğinden açılmasını da sağlıyor. Aracın anahtarı cebinizdeyken araca yaklaştığınızda kapı kollaıı dışarı çıkarak sizi karşılıyor, uzaklaştığınızda da otomatik olarak kapıları kilitliyor ve kapı kolları da kapanıyor. Aracın ana ayar menüsünden kapatabildiğiniz bu özelliği devre dışı bırakırsanız, kapı koluna hafifçe içeri doğru ittiğinizde de kolların hepsinin çıkmasını sağlayabiliyorsunuz.
Genel olarak dış tasarımdaki modern ve sıra dışı ayrıntılarla birlikte yeni DS3 Crossback, oldukça ilgi çekici bir otomobil olmayı başarmış.
İç Tasarım:
Aracın dış tasarımındaki detaylar ve kalite hissi, iç bölüme de başarıyla aktarılmış. Dokunduğunuz her bölüm yüksek kaliteli malzemelerden üretilmiş. Özellike vites kolu çevresinde konumlanan ve DS7 Crossback’de ilk kez tanıştığımız kontrol düğmeleri otomobilin iç bölümündeki en güzel detaylardan birisi. Direksiyonun hemen üzerinden HUD sayesinden araç hızını ve birkaç ek bilgiyi, gözünüzü yoldan ayırmadan görmeniz mümkün ancak, özellikle şehir içi kullanımda sizi rahatsız etse de HUD’yi kapatamıyorsunuz. Direksiyonun sol alt kısına yerleştirilmiş kontrol düğmesi ile de HUD’in görüntü konumunu ve parlaklığını ayarlayabiliyorsunuz. DS3 Crossback, DS7 Crossback’deki Led gösterge paneli ve multimedya ekranı ile donatılmış. Aracın iç tasarımındaki sadeliği ve uyumu korumak amacıyla da orta bölümdeki düğme adedi minimumda tutulurken, iç mekandaki tasarım dilini korumak üzere, 3 adet büyük dörtgenin içine konumlandırılan düğmelere alışmak için biraz zaman ayırmanız gerekiyor. Ayrıca iklimlendirme kontrollerine ulaşmak için de yine aynı düğmelerden iklim bölümüne basılarak ekrandan ilgili ayarların yapılması gerekiyor. Yeni nesil araçlarda sıkça görmeye başladığımız bu detaylar her ne kadar teknolojik birer ayrıntı gibi gözükse de ortam sıcaklığını bir derece düşürmek için orta ekrana odaklanıp menüler arasında gezinmek zorunda kalıyorsunuz. Ayrıca, DS7’de ekranın hemen altında yer alan silindirik ses açma kapama düğmesi, DS3’de yer almadığı için de sesi ya direksiyondaki açma kapama düğmesinden, ya da yine orta bölümdeki, bakmadan bulunması imkansız olan ses düğmelerinden yapabiliyorsunuz. Cam açma – kapama düğmelerinin ortada olması gibi özellikler de eklendiğinde kullanmaya alışmanız, diğer otomobillere kıyasla oldukça zor olsa da alıştıktan sonra hissettirdiği kalite ile sizi mutlu etmeyi başarıyor. İç bölümle ilgili en güzel ayrıntılardan birisi, vites kolunun ön kısmındaki cep telefonu alanı. Diğer markaların yeni nesil modellerinde kablosuz şarj alanlarına sıkça rastlasak da DS3 Crossback’in telefon alanı kadar net ve ergonomik bir bölüm sunulamıyor. İç mekanla ilgili dikkat çeken ikinci özellik de ses yalıtımı. Yol ve rüzgar sesini neredeyse hiç hissetmediğiniz gibi, motorun sesini de ancak kendisinden performans istediğinizde duyabiliyorsunuz.
İç mekandaki bence en başarılı özellik de Focal Electra ses sistemi. 12 adet hoparlörden oluşan bu ses sistemi, hem ses kalitesi, hem de gücü ile beklentilerinizin çok ötesinde bir performans gösteriyor. Ön bölümde bulunan hoparlörlerden gelen temiz sesi, bagajda konumaldırılmış sub-woofer’ın orta aynayı titreten gücüyle birleştiğinde sizi her türlü müzikte tatmin etmeyi başarıyor. Focal mühendisleri, DS3 Crossback için geliştirdikleri bu sistem ile oldukça iyi bir iş çıkartmışlar.
Performans:
DS3 Crossback, PSA’nın PureTech 130 motor seçeneği ile donatılmış. Bu 3 silindirli motora, PSA grubunun bolca kullandığı ve son dönemlerdeki en başarılı şanzımanlardan birisi olan EAT8 eşlik ediyor. Performans verileri çok üst değerlerde olmasa da motorun istekli devirlenmesi, alt devirlerdeki gücü ve şanzımanın hızlı tepkileri ile DS3 Crossback, tatmin edici bir performans sunmayı başarıyor. DS 3 Crossback’in katalog verisinde karma yakıt tüketimi 5.0 lt/100km olarak belirtilmiş ve İstanbul’un trafik şartlarına rağmen biz de 5.6lt’lik bir değere ulaşmayı başardık. Bu sonuçların da benzinli bir motor için oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz.
Sonuç olara DS3 Crossback, alışılmışın dışındaki tasarımı, iç mekan malzeme kalitesi, teknolojik eklentileri ve Focal ses sistemi ile, DS7 Corssback gibi, premium segmentte yer almayı hak edecek bir Crossover. Bu sınıfta bir otomobil ile ilgileniyorsanız ve fonksiyonellikten çok sıradışı bir tasarım arayışındaysanız, DS3 Crossback’den keyif alacağınızı söyleyebiliriz.
Yazı: Sertuğ Deringöl
Fotoğraflar: Mehmet Erel