Sadece 1-2 hafta önce satışa sunulan yeni DS 4’ün ilk test sürüşlerinden birisini biz yaptık. Test aracımız sadece 52 kilometredeydi. DS 4’ün alıştığımız DS modellerinden çok farklı olduğunu ve yenilikleriyle dikkat çekeceğini söyleyerek başlayabiliriz.
Doğumu Citroen’in bir modeli olarak başlayan ve bir kaç yıl önce tek başına bir marka olarak yoluna devam etmeye kara veren DS, nihayet gerçek anlamda kendi çizgisini bulmaya başladı. Benim açımdan DS 4 tam bir yeniden doğuş hikayesi.
Lexus’un mükemmeliyetçilik yaklaşımı ile aynı çizgide ilerleyen DS, yeni DS 4 modelinin tasarım çizgileri ile sanat galerilerinde eser olarak sergilenmeye aday olmuş. Yuvarlak hatlı DS 7 Crossback’in ardından aynı çizgilere sahip DS 9 ile yoluna devam eden marka DS 4 serisinde yepyeni bir karakter ile karşımıza çıktı. DS Aero Sport Lounge konseptinden esinlenen köşeli ve keskin hatlara sahip olan bu yeni tasarım dili markayı çok farklı yerlere taşıyacak gibi görünüyor. Özellikle de gençlerin tercihi olma konusunda. Zaten marka da DS 4’ü “Tasarımdaki heykelsi yüzeyler” olarak tanımlıyor.
Yeni Opel Astra ve Yeni Peugeot 308 ile aynı alt yapıyı kullanmasına rağmen başarılı bir şekilde kardeşlerinden ayrışmış. SUV Coupe ile geleneksel kompakt hatchback harmonisi olarak tanımlanan, bir görenin tekrar tekrar baktığı ve gerçek anlamda gözünü alamadığı DS 4 Türkiye’de sadece Trocadero donanım paketi ve BlueHDi 130 HP motor ile satın alınabiliyor.
Önde, DS modellerinden alışkın olduğumuz elmas kesimli ve kendi çevresinde dönen far konsepti DS 4’de kullanılmamış. Yeni DS Matrix LED Vision Adaptif far grubu, sağda ve solda toplamda 98 ayrı LED’den oluşuyor. Bu farlar herşeyi otomatik olarak yapıyor, karşıdan gelen araca göre ışık hüzmesininin yoğunluğunu ve alanını değiştirebiliyor ve sürücüye her durumda maximum aydınlatma sunuyor. Aşağıya doğru uzayan ince LED çizgi tasarımdaki yerini koruyor. 19 inch Sevilla model hafif alaşımlı jantlar tasarımı tamamlayan en önemli unsurlardan. Arka kısımda ise klasik DS LED stop grubu yer alıyor.
İçeriye geçtiğimizde yina çok yenilikçi bir tasarım karşılıyor bizi. Artık klasik vites kolu yerine DS E-Toggle vites seçim kumandası kullanılıyor. Vites kumandasının hemen önünde DS Smart Touch olarak adlandırılan küçük bir dokunmatik ekran var. Gözünüz orta konsoldaki ana multimedya ekrandayken parmaklarınızı bu küçük ekran üzerinde gezdirip sezgisel olarak sistemi kontrol edebiliyorsunuz.
Havalandırma ızgaraları başarıyla gizlenmiş ve iç tasarımın çizgilerini harika tamamlıyor. 10” Multimedya Ekranlı Müzik ve Eğlence Sistemi Focal Electra Hi-Fi Ses Sistemi ile tamamlanmış. DS IRIS sistemini kontrol edebildiğiniz orta konsoldaki bu genişletilmiş yeni ekranın en büyük özelliği kişiselleştirilebiliyor olması. Ekranda neyin nerede görünmesini istiyorsanız ona göre yerleşim yapabiliyorsunuz. Direksiyonun arkasında kalan dijital gösterge paneli ise Citroen C4’de kullanılan ekranlara benziyor. Estetik ama araçta küçük duruyor.
DS 4’ün en ilginç özelliklerinden birisi de direksiyon hareketine göre sağa-sola dönen geri görüş kamerası. Otomatik temizleme fonksiyonuna da sahip olan bu kamera geri giderken direksiyon açınıza göre kendini ayarlıyor ve maksimum geri görüş sağlıyor.
DS Active Scan Suspension kameralı süspansiyon sistemi çok iyi çalışıyor ve eski amerikan otomobillerinde olduğu gibi hafif bir süzülme yaşanıyor. Sürüş hissi çok keyifli ve yol tutuşu da oldukça başarılı.
Stellantis grubunun standart 130 Hp BlueHDi dizel motorunu kullanan DS 4’ün yakıt tüketimi gerçekten çok iddialı. DS 4, Sürüşümüz boyunca 100 km’de ortalama 4.6 litre yakıt tüketti. Bu değer bizi çok şaşırttı. 8 ileri tam otomatik şanzıman ile desteklenen dizel motor 300 Nm tork değerine sahip ve 0-100 km/s hızlanmasını 10 saniye civarında tamamlıyor.
Pek çok güvenlik donanımını da standart olarak sunan DS 4’ün arka diz mesafesi belirgin şekilde kısıtlı. DS grubundan alışkın olduğumuz masaj fonksiyonu da DS 4’de şimdilik yer almıyor.
Tasarım ve Kablosuz Mirror Screen (Apple CarPlay, Android Auto), Geri Görüş Kamerası, İki Bölgeli Otomatik Klima, Otomatik Anahtarsız Giriş ve Çalıştırma Sistemi, toplam dört adet USB bağlantısı, DS AIR Gizli Havalandırma Sistemi, Gizli Kapı Kolları, DS SMART TOUCH dokunmatik kumanda ekranı, sekiz renkli PolyAmbient Ambiyans Aydınlatması, Elektrikli Bagaj Kapağı, Açılır Cam Tavan, 19″ FIRENZE Hafif Alaşım Jantlar, Aktif Güvenlik Freni, Aktif Şerit Takip Yardımcısı, Hız Sabitleyici ve Sınırlayıcı gibi pek çok yenilikçi donanımlarıyla markanın yeni rotasını belirleyen DS 4, mevcut müşteri grubuna ilaveten genç kullanıcılardan da çok sayıda müşterinin kalbini çalacak gibi görünüyor.