Custom

Defender Pick-Up

Mimar Murat Özünal, aklındaki Defender hayalini gerçek dünyaya taşıyabilen nadir insanlardan biri. Murat Bey gerçek bir otomobil tutkunu ve bu tutkusunu mimarlık bilgisi ile birleştirerek çok keyifli araçlara imza atıyor. Bu sayımızda Kırmızı Defender ile birlikteyiz ancak ilerleyen sayılarımızda sizlere çok büyük sürprizlerimiz olacak. Şimdi söz Murat Özünal’da…

Geçimini mimarlık yaparak kazanan otomobil sevdalısı bir arkadaşınızım. 4 senedir ayakta tutmaya çalıştığım atölyede sevgili kardeşim Eyüp DEMİRHAN ile birlikte çalışmaktayım. Atölyemizde bizim ve sevgili dostlarımızın tekerlekli hayallerini gerçek kılmaya çalışıyoruz…

Land Rover’ın efsanevi arazi aracı Defender’ı çok seven biri olarak, askeriyeden çıkma, 1992 model açık kasalı ve tenteli Defender kamyonetlerden birini, robust çizgili, yüksek fonksiyona sahip olacak şekilde iki kişilik bir kamyonet olarak yeniden dizayn ettim. 

Defender’ın geçmişi 1946 senesine dayanmakta ve aslında adıyla da özdeşleşecek biçimde sade bir arazi aracıdır. Elden geçirdiğimiz araç, tasarımı ve donanımıyla bir off-road aracı olmakla birlikte, şehir içi kullanımda şaşırtıcı biçimde ilgi gösteren bir kitleye ulaştı.

Orijinal kamyonetin yük yatağı çok uzun olduğu için kısalttık ve yan panelleri tamamen sökülebilen, alüminyumdan bir yük yatağı ekledik (1400X 1200 mm).   Ön tampon ile ön lastik, arka tampon ile arka lastik arasının eşitliği bu araca orantılı bir dağılım sağlamaktadır. Bu nedenle  uzun kasanın kesilmesi,  yakıt deposunun yerini değiştirmeyi gerekli kıldı. 80 litrelik alüminyumdan yakıt deposunu öne, aracın tam ortasına ağırlığı dengeleyecek biçimde tasarladım. Böylece yük dağılımı eşit oldu. Bu noktaya gelen elektrik tesisatını ve gösterge tablosunu şamandıra ile  uyumlu hale getirdik. 

Kasa altında kalan boşluklara avadanlıklar yerleştirildiğinden, birinin içine akü, diğerinin içine tamir takımı ve boş yakıt depoları yerleştirdik. 

Bu yeni tasarlanan Defender kamyonetin üzerine 2500 turbolu (300 TDI) üst model bir motor ve RN 380 şanzıman (5 ileri vitesli) yerleştirildi. Bu şanzıman aracın kalkış anından itibaren hızlanmasına yardımcı olmakta. Hatırlatmak gerekirse 300 TDI motor 4 silindirli dizel bir motordur. Silindir hacmi 2495cm3 olup 8 valflidir. 4000 d/d’da 113hp (83Kw) güç veren bu motor 1800 d/d’da 265Nm tork üretir.

Mercedes sprinter dodikleri ile lastik ve dodik arasındaki mesafeyi yükselttik. Range Rover P38 modelinin 18 inç  jantları üzerine 265/65-18 BFGoodrich KO2 All Terrain arazi lastikleri takıldı. Araç orjinal bijon aralığı olan 5×165.1 den dönüşüp spacer kullanılarak 5×112 (BMW veya Range Rover) bijon aralığına getirildi.

Aracın şasesi olduğu gibi kataforez kaplandı. Egzost, manifolt dan başlayarak çıkışa kadar susturucusuyla birlikte  paslanmaz borudan imal edildi. Yüksek sürüş pozisyonu sunan araçta konfordan ziyade işlevsellik ön planda tutuldu. Defender’da hidrolik direksiyon ve  arka viraj demiri bulunmakta. Kozmetik ve hafiflik amacıyla kaput fiberglas malzemeden scoupeli döküldü. 

İki kişilik aracın iç mekanını her kontrole rahatça ulaşım sağlayan sade bir biçimde dizayn ettim. Spor koltuklar ve döşemeleri hakiki deri olup güderi kaplı bir spor direksiyona sahiptir. Tavan döşemesi siyah flog ile kaplanmıştır. Tavanında havalandırma menfezi bulunmaktadır. İlaveten kameralı arka park sensörü mevcuttur.

Land Rover Defender’ın mekanik işleri PROMEKA’da, kozmetik işleri ise kendi atölyemiz olan CARBORN’da gerçekleştirilmiştir.

Yazı: Mehmet Murat Özünal

Fotoğraflar: Mehmet Erel

Haber: www.4x4dunyasi.com

İlgili Haberler

MG Hydra

admin

Ford F150 Raptor Line

patron

OAT40 Katanarevo

patron