Test Sürüşü

BMW i4 M Sport eDrive40

BMW kurmaylarının tamamen elektrikli otomobil geliştirmeye i3 ile başladığı yolculukta iX3 ve iX modellerinin ardından son olarak satışa sunduğu i4 modeliyle ürün gamı daha da heyecanlı hale gelmeye başladı.

Alman üretici BMW’nin 4 Serisi Gran Coupe modelini temel alarak geliştirilen yeni elektriklisi i4, aynı zamanda markanın tamamen elektrikli ilk Gran Coupe modeli olma özelliğine sahip. Önde markanın yeni tasarım çizgisi doğrultusunda yekpare olarak tasarlanan v etampona kadar inen çift böbrek ızgaraları üzerindeki elektrikli modellere özgü deseni ve krom i logosuyla ön bölümü domine ediyor. Elektrikli araçlarda bildiğimiz şekilde bir hava girişine ihtiyaç olmadığı için bu panjurlar sadece şık bir detay oluşturmak ve bazı durumlarda radar sistemlerini gizlemek için kullanılıyor. M Sport donanımın etkisiyle keskin hatlara sahip tamponun iki yanında sürtünme katsayısını düşürmeye ve süzülmeye yardımcı olan dikey hava giriş kanalları bulunuyor. Modelin kaputunun üzerindeki BMW logosunu elektrikli otomobil vurgusu yapan mavi renk tonlarıyla görüyoruz. Marka ayrıca aynı mavi renkli aydınlatmayı BMW Lazer far grubunda da uygulamış. Motor kaputunun üzerindeki belirgin hat çizgileri de aracın dinamik görünümüne önemli katkı sunuyor.


Yanlarda ilk dikkati çeken CMS imzalı özel hafif alaşım ve desene sahip 19 inç jantlar oluyor. Burada tabi batarya ağırlığının etkisi ve elektrikli araçlara özgü kalkış anından itibaren maksimum güç ve torka ulaşılabilmesi mühendisleri daha büyük M Sport fren kaliperleri kullanmaya itmiş. Aşırı ısınmaya karşın hava soğutma sistemi de geliştirilmiş. Yine ön çamurlukların arkasında dikey ve aktif hava yönlendirme bölümleri sayesinde de sürtünme katsayısı önemli oranda azaltılıyor.

Uzun bir ön bölüm ve kısa arka bölümün yanı sıra arkaya doğru alçalan tavan ve karatılmış arka camlar sportif coupe görünümünü öne çıkaran detaylar arasında. Arkada yine gösterişli ve çift egzoz görünümlü detaya sahip şık bir tampon dikkati çekiyor. Yatay formlu stop lambalarının yerleşimi ve üç boyutlu tasarımı da oldukça başarılı. Yine aerodinami açısından bagaj kapağı üzerinde ince bir çıkıntı yer alıyor.

4783 mm uzunluğa, 1852 mm genişliğe, 1448 mm yüksekliğe ve 2856 mm aks mesafesine sahip arkadan itişli modelde bagaj kapağını da ayak hareketiyle açmak da mümkün. 470 litrelik bagaj hacmi arka koltukların katlanmasıyla 1290 litreye kadar genişleyebiliyor.

BMW i4’ün içerisinde ilk dikkatimi çeken detay yekpare tasarıma sahip ancak çift ekran barındıran ve ön konsolu domine eden dijital ekran oldu. İnce ve alçak tasarıma sahip panelde 12.3 inçlik gösterge ekranı ve 14.9 inç büyüklüğündeki yüksek çözünürlüklü dokunmatik multimedya ekranı yer alıyor. Bu arada BMW Kavisli Ekran sürücü odaklı tasarlanmış.


Orta konsolda yer alan BMW Touch Controller; entegre edildiği BMW İşletim Sistemi 8 ile tüm eğlence, bilgi, iletişim ve navigasyon özelliklerinin sezgisel kontrolünü sağlıyor. Modelde fiziksel düğmelerin yerini dokunmatik ekranlar almış.


Elektrik kumandalı sportif koltuklar yanal destek ve baldır desteği sunuyor ve ergonomik açıdan oldukça başarılı. Çok sayıda saklama alanı bulunan modelde müzik sistemi olarak Harman Kardon tercih edilmiş. Bu arada önde ve arkada oldukça iyi diz ve baş mesafesi sunuluyor.

Yüksek voltajlı batarya ünitesi ön ve arka akslar arasına yerleştirilmiş ve alçak bir ağırlık merkezi oluşturulmuş. Arkada 54.9 önde ise 45.1’lik ağırlık dengesi ile bataryadan gelen ağırlık farkı dengelenmiş. Yine arkada havalı süspansiyonlar ise sürüş keyfini yükselten önemli detaylar arasında yer alıyor. i4 eDrive40 340 bg güç ve 430 Nm tork üreten elektrik motoruyla 0’dan 100 km/s hıza sadece 5.7 saniyede ulaşıyor ve 190 km/s hız yapabiliyor. Model, WLTP normlarına göre tam dolu batarya kapasitesiyle 589 km yol kat edebiliyor. Bu oran kullanıma ve sürüş modlarına bağlı olarak 493 km’ye kadar düşebiliyor.

Elektrikli otomobillere özgü tek kademe vites ve rejeneratif özelliğiyle yüksek menzile ulaşmak mümkün. Sessiz sürüş ve sıfırdan itibaren elde edilen maksimum güç ve torkun etkisiyle kullanımı oldukça keyifli olan modelin bataryası, 11kW gücündeki AC şarj ile 8.5 saatte dolarken, 200 kW’a kadar çıkabilen DC şarj istasyonunda ise 10 dakikalık şarj ile yaklaşık 164 km menzil sunuyor. Araç 200 kW’a kadar çıkabilen DC şarj istasyonlarında 31 dakikalık sürede yüzde 10’dan yüzde 80 batarya doluluğuna ulaşabiliyor.

İlgili Haberler

Hyundai i10 1.2 MPI AMT

patron

Renault ZOE Intense 80 kW

patron

Mercedes-Benz GLB 200

patron