Yazarlar

Corona Etkisi Avrupa Araç Pazarında Güncel Durum

Yaklaşık iki yıllık bir aradan sonra tekrar Otomobilnews sayfalarında olmak mutluluk verici. 

Son iki aylık süreçte hepimiz çok bunaldık. Bir çoğumuz işlerimize gidemiyor, evden çalışıyoruz. Gelecek günlerde yeni normal diye adlandırılan bu süreç hayatımızda birçok yeniliği ve değişikliği de beraberinde getirecektir. 

Sizlere Avrupa otomotiv pazarının güncel durumu ve genel yapısı ile ilgili kısa kısa paylaşımlarda bulunmak istiyorum. 

Özellikle Corona günlerinin Avrupa araç üretimine etkisinin altını kalın çizgilerle çizmek gerekiyor. Avrupa’da 142 binek araç üretim tesisi bulunuyor. Bunun yanı sıra 38 hafif ticari araç, 58 ağır vasıta, 58 otobüs üretimi yapan tesisler ile 71 motor üreten tesis olmak üzere toplam 298 üretim tesisi bulunuyor. 

298 Üretim Tesisi’nin dağılımı

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’nden bir yetkilinin yaptığı açiklamada Corona salgını sonrasında gerçekleşecek normalleşme sürecinde araç üretim tesislerinin başarılı bir şekilde tekrar üretime başlamaları, Avrupa’da yaşanabilecek ekonomik toparlanmaya katkısının çok önemli olacağı yönünde. 

Mart ayının ortalarından bu yana araç üretimine sekte vuran Corona salgını sonrası ortalama 29 gündür kapalı olan tesislerde oluşan üretim kaybı 2,3 milyon araç seviyesine ulaşmış durumda. En büyük kayıp yaklaşık 600bin araç ile Almanya pazarında olduğu gorülüyor. 

Binek Araç Üretim Tesisleri
Binek Araç Üretim Tesisleri                 

Nisan ayında yaşanan toplam araç üretim kaybının etkilerine ülkemiz özelinde bakacak olursak geçen yılın aynı dönemine oranla %88 üretim kaybı ile 115bin adetlik kayıp kayıtlara geçmiş durumda. Mayıs ayı sonunda bu durumun bir nebze olsun toparlanacağını ümit ediyorum.

Bazı araç üretim tesisleri tekrar üretime başlamaya hazırlanıyor. Üretime başlayan tesislerde ise kapasiteleri salgın öncesi döneme göre oldukça düşük seviyede devam ediyor.  

Rakamlarla Avrupa’da Otomotiv Sektoru:

  • Avrupa araç üretimi yaklaşık 14 milyon kişiye iş imkanı sunuyor. Toplam iş kapasitesinin %6’sına tekamül ediyor. 
  • Avrupa’nin Gayrisafi Milli Hasılası’nın %7’sini otomotiv sektörü gerçekleştiriyor. 
  • Avrupa’da yer alan üretim tesislerinin %11,4’ü otomotiv sektörü için hizmet veriyor.
  • Avrupa Birliği genelinde devletler motorlu taşıt vergilerinden 440 milyon Avro gelir elde ediyor. Almanya (93,4 milyon Avro) ve Fransa (83,4 milyon Avro) ilk iki sirayi alırken İtalya (76,3 milyon Avro), Birleşik Krallık (54,1 milyon Avro) ve İspanya (30 milyon Avro) takip ediyor.
  • Otomotiv sektöründe gerçekleşen yıllık 57 milyar Avroluk araştırma –geliştirme harcamaları ile teknoloji geliştirme alanında en fazla yatırım yapan sektör olarak karşımıza çıkıyor.  
Hafif Ticari Araç Üretim Tesisleri

Kısaca Avrupa araç parkının yakıt tiplerine göz atmak gerekirse, ilk çeyrek sonunda elektrikli araçların (EV) pazar payında %6,8’lik payı ile ciddi bir artışın yaşandığını söyleyebiliriz. (2019’un ilk çeyreğinde pazar payı %2,5 idi). Bunun yanı sıra %9,4 pazar payı ile hibrit elektrikli araçlara (HEV) olan talebin her geçen gün biraz daha arttığını söyleyebiliriz.

 Ancak yine de bir kez daha altını çizmek gerekir ki benzinli (52,3%) ve dizel (29,9%) araçlar halen toplam araç parkının büyük bir kısmını oluşturuyor.

Bununla birlikte dizel araçlardan kaçış son sürat devam ederken, Avrupa araç parkinda başı çeken ülkelerden İtalya, Fransa, İspanya ve Almanya dizel araç sayısında en ciddi düşüş gözlenen  ülkeler olarak Avrupa’da dizel araçların devrinin sonuna yaklaştığının bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. 

Umarım bu sıkıntı süreç en kısa zamanda sona erer ve sağlıklı bir şekilde hayatımıza kaldığımız yerden devam edeceğimiz güzel günleri yaşarız.

Sağlıcakla kalın.

Cenk Ceylan

İlgili Haberler

Otomotivde Yeni Bir Kriz Daha…Çip Krizi!

patron

Avrupa Binek Araç Pazarı Toparlanma Sürecine Giriyor Diyebilir Miyiz?

patron

Avrupa Pazarında Elektrikli Araçların Yükselişi ve Devlet Desteği

patron