Sınıfındaki benzersiz ve rakipsiz özelliklerle çıtayı iyice yükselten yeni Ford Ranger ve Raptor yenilenen motoruyla yüksek performans ve üstün yakıt verimliliğini bir arada sunuyor. Yeni 2.0 litre EcoBlue motor yüzde 24’e varan yakıt verimliliği sunuyor ve 213 PS gücünde çift turbolu versiyonu da bulunurken yeni 10 vitesli otomatik şanzıman bu sınıfta bir ilk olmasıyla dikkat çekiyor.
Ford F-150 Raptor ilham alınarak geliştirilen yeni Ranger Raptor agresif ve dinamik bir tasarımla dikkat çekerken canlı renkler ile çıkartmalar bu agresif ve dinamik görünümü tamamlıyor. Dünyanın ilk seri üretim yüksek performanslı off-road kamyoneti olan Ford F-150 Raptor’dan ilham alınan yeni ön ızgara yüksek performanslı HID Bi-Xenon farların arasındaki boşluğu tamamen dolduruyor. Zorlu çöl kullanımlarını destekleyecek şekilde tasarlanan ve LED sis farlarıyla tamamlanan ön tampon tasarımıyla araç gövdesindeki hava akımını optimize ediyor. Çamurluklar off-road kullanımında, uzun süspansiyon yollarından ve devasa lastiklerden zarar görmeyecek şekilde tasarlanıyor. Yan basamaklar asfalt dışı yollarda oluşması muhtemel kum, çamur ve kar spreyini önlemek üzere tasarlanmış.
Ford Performance DNA yaklaşımı kaliteli işçilik, uyumlu renkler ve dayanıklı malzemelerle bezenen iç mekânda da kendini gösteriyor. Kaliteli deri ve süet karışımı spor koltuklar kullanılan malzeme ve uygulanan tasarımla vücudu sıkıca kavrarken özel çift katmanlı dolgu malzemesi hızlı off-road sürüşlerinde konforlu bir oturum sunuyor. Gerçek bir yük taşıyıcısı olan Yeni Ranger Raptor, çeki demirine bağlı olarak 2.500 kg ile 4.635 kg arasında römork çekme kapasitesi sunarken 1.560 mm ile 1.575 mm ebatlarında kargo alanı bisikletten motosiklete ve jet skiye kadar birçok outdoor ekipmanını taşıyabiliyor. Kolay açılıp-kapanan bagaj kapağı özel mekanizmasıyla yüzde 66 daha az güç gereksinimi ile bagaj kapağını kolayca açma ve kapama imkanı sunuyor. Yeni Ranger Raptor, ayrıca 850 mm (85 cm) ile sınıfının en iyi su geçiş derinliğine sahip.
Yeni Ford Ranger Raptor’da Ranger Wildtrack modelinde de kullanılan bi-turbo 2.0 litre EcoBlue motor görev yapıyor. Bi-turbo versiyonda her iki turbo besleme alt devirlerde yüksek tork üretimi için seri çalışıyor. Üst devirlerde küçük turbo devreden çıkarken büyük turbo yüksek güç üretimi için çalışmaya devam ediyor. Bu versiyon 213 PS güç ve 500 Nm tork üretiyor ve üretmiş olduğu gücü F-150 Raptor modelinde de kullanılan yeni 10 vitesli otomatik şanzımanla tekerleklere iletiyor. Bu verilerle Raptor 0’dan 100 km/h’ye fabrika verisi olarak 10,5 saniyede çıkıyor. Son sürati ise 180 km/h. Daha geniş aralıklı oranlar ve şanzımanın değişen koşullara adapte olmasına izin veren gerçek zamanlı uyarlanabilir vites değişimleri gibi özellikler farklı sürüş koşullarında mümkün olan en iyi performans, yakıt verimliliği veya akıcı sürüş özelliklerini tesis etmeye yardımcı oluyor. Ford’un gerçek yaşam sürüş koşullarına göre tespit edilen verilerine göre bu versiyon 8,9 lt/100 km yakıt tüketiyor ve 233 gr/km CO2 emisyon salım değerine ulaşıyor. Test süresince 10.5 lt/ 100 km ortalama yakıt tüketimi yakaladım.
Zorlu arazi şartlarına meydan okuyan süspansiyon
Zorlu arazi koşullarına meydan okumak için tasarlanan Ranger Raptor’da yüksek dayanımlı hafif çeliklerle güçlendirilmiş bir şasi ve yürüyen aksam kullanılıyor. Raptor’un gelişmiş süspansiyonu, Ranger XLT ile karşılaştırıldığında 150 mm daha geniş iz aralığı ve 51 mm daha yüksek mimarisi arazide konfordan ödün vermeden güvenli bir şekilde hızlı sürüşlere imkân tanıyor. Konuma Duyarlı Sönümleme özelliğine sahip FOX amortisörler, üstün arazi yetenekleri için yüksek sönümleme kuvveti ve daha yumuşak bir sürüş için daha düşük sönümleme kuvveti sunuyor. Ön süspansiyon yolu yüzde 32 artırılırken arka süspansiyon yolu ise yüzde 18 arttırıldı. Yüksek performanslı 63,5 mm çapında amortisörler, çıkıntılı ön amortisör kuleleri ve alüminyum kontrol kollarıyla destekleniyor. Yeni coilover tipi arka süspansiyon özel bağlantı sistemi sayesinde çok küçük yanal hareketlerle Raptor’un arkasının yükseltme ve alçaltma imkânı sunuyor.
Performans için farklı sürüş modları
Farklı zemin koşullarında mümkün olan en iyi performansı sunmak için Baja, Spor, Çim, Çakıl, Kar, Çamur Kum, Kaya ve Normal olmak üzere farklı sürüş modları ile Arazi Yönetim Sistemi devreye giriyor. Devrilme Önleme Fonksiyonu ve Elektronik Stabilite Kontrolü içeren Ford Stabilite Kontrolü, Römork Salınım Kontrolü, Yokuş Kalkış Desteği, Eğim İniş Kontrolü ve Yük Uyarlama Kontrolü gibi elektronik sürüş destek sistemleri sürüş güvenliğini destekliyor. Ford?un sesli komut veya sekiz inçlik dokunmatik ekran üzerinden kaydırma veya dokunma hareketleriyle kullanılan SYNC 3 iletişim ve eğlence sistemi Apple CarPlay ve Android Auto uyumluluğu ile yolculukları keyfe dönüştürüyor. 8 inçlik dokunmatik ekran müzik içeriklerinden navigasyona kadar zengin bağlanabilirlik ve multimedya içeriği sunuyor.
Yazı: Sinan Akad
Fotoğraflar: Mehmet Erel