Test Sürüşü

Land Rover Discovery Sport

2015 yılından beri satışta olan, Land Rover ailesinin popüler üyesi Discovery Sport, yenilenen dış ve iç tasarımı ile adeta yepyeni bir model olmayı başarmış.

Land Rover ailesinin en küçük üyesi olan Freelander’ın yeni hali olan Discovery Sport modeli, satışa sunulduğunun 4. yılında oldukça kapsamlı bir makyaj ile karşımıza çıkıyor. Hem dış hem iç bölümlerinde yapılan değişiklikler ile yeni Discovery Sport, gözünü üst segmentlere dikmiş gibi gözüküyor.

Dış Tasarım:

Discovery Sport’un dış tasarımında, ön bölümdeki yeni far tasarımı ve yeni ön tamponlar bizi karşılıyor. Bir önceki yuvarlak led tasarımının aksine keskin çizgilere kavuşan matrix led ön farlar, Discovery Sport’un daha agresif ve sportif bir görünüme kavuşturmuş. Ön tamponun iki yanına yerleştirilmiş dikey hava girişeri de Discovery Sport’un genişleyen çamurluklarının daha iyi algılanmasını ve aracın daha kaslı görünmesini sağlamış. Aracın yan bölümünde dikkat çekici bir değişiklik yapılmamışken arka bölümdeki yenilenen stoplar Discovery Sport’un kalite imajını daha yükseklere taşımayı başarıyor. Genel olarak değerlendirildiğinde, dış tasarımdaki bu akıllı değişiklikler sonucunda yenilenen Discovery Sport, artık çok daha premium bir görünüme sahip olmuş.

İç Tasarım:

Makyajlanan Discovery Sport’da en büyük değişim, iç mekanda yapılmış. Ön göğüs tamamen değişerek Discovery’den görmeye alışık olduğumuz minimalist ve sade tasarıma kavuşurken daha teknolojik aksesuarlarla donatılmış. Özellikle iç mekanda bolca kullanılan mat krom detaylar, tasarımı oldukça iyi tamamlamayı başarmış. Yeni direksiyonun etrafındaki kontrol düğmeleri ile multimedya sistemi ve gösterge panelini kontrol ederken düğmelerin üzerindeki ışıklar, üstlendiği fonksiyona göre değişerek sizi yönlendiriyor. Direksiyon kumandalarının hem bu değişken aydınlatmaları, hem de ergonomik yerleşimi ile oldukça kullanıcı dostu olduğunu söyleyebiliriz.

Yenilenen orta bölüm de yine direksiyondaki gibi çok fonksiyonlu iki büyük düğme ile donatılmış. Normal kullanımda bölgesel iklimlendirme için kullanılan bu düğmelerden soldaki, yanındaki düğmeye basılarak havalandırmanın fan hızını ayarlamayı sağlarken sağ taraftaki ise farklı zemin koşullarına adapte olabilen çekiş sisteminin ayarlanması için kullanılıyor. Aynı düğmelerin ortasına basıldığında ise koltuk ısıtmaları ayarlamak için kullanabiliyorsunuz. Bu çok fonksiyonlu düğmeler sayesinde orta konsoldaki düğme adedi azaltılarak, sade bir tasarım elde edilmiş. Orta bölümdeki bu fonksiyonları birkaç cümleyle ancak anlatılabilmesine rağmen kullanımı oldukça basit. Bu nedenle bu alanın tasarımının oldukça akılcı ve başarılı bir tasarım olduğunu söyleyebiliriz.

Yenilenen multimedya ekranı da hem daha geniş, hem de daha kullanışlı bir menüyle karşımıza geliyor. Menüler arasında gezinme, ilgili fonksiyonlara ulaşma vb. özellikler açısından oldukça başarılı olan ekranın konumu da olabildiğince ergonomik.

Özet olarak yapılan bu değişikliklerle yeni Discovery Sport’un iç mekanı, sadelik ve fonksiyonelliği oldukça başarılı bir şekilde bir araya getirmiş. Bu sayede yenilenen iç tasarım, Discovery Sport’un premium algısını da oldukça üst seviyeye taşımayı başarıyor.

Performans:

Yeni Discovery Sport’un 2.0lt’lik dizel motoru 150 HP güç üretebiliyor. Bu güç ile sizi koltuğa yapıştıracak bir hızlanma sunmasa da piyasadaki birçok kompakt SUV’nin bile ulaşamadığı yakıt tüketimi değerlerine ulaşıyor. Test sırasında karışık tüketimde 6.8lt/100km gibi bir tüketimle karşılaştık ki bu değerin, 2 tonluk 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip bir SUV için oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak Discovery Sport’un süspansiyonu, asfalt kullanımı için tasarlanmış. O nedenle hafif bozuk yollarda sizi biraz mutsuz edebilir. 4 tekerlekten çekiş sisteminin de güç kontrolü, Terrain Response 2 sistemi ile yapılıyor. Gelişmiş bir sürüş kontrol sistemi olan Terrain Response 2 sistemi, 4 tekerlekten çekiş sisteminin otomatik şanzımanla birlikte koordine olarak motorun gücünü yola nasıl aktaracağının belirlenmesinde yardımcı oluyor. Sistemde ayrıca manuel olarak yol kondisyonunu seçmenize de izin veriliyor. 

Sonuç olarak yenilenen Discovery Sport, Freelander’ın varisi olmak yerine adına yakışan şekilde, Discovery’nin küçük kardeşi olma yolunda iyi bir adım atmış. Yenilenen dış görüntüsü ve iç tasarımı da birçok kullanıcıyı tatmin edecek seviyeye ulaşmış. 2.0lt’lik dizel motorununun yakıt ekonomisini de göz önüne alırsanız Discover Sport’un, bu sınıftaki diğer modellerin karşısına oldukça dişili bir rakip olarak çıktığını söyleyebiliriz. 

Yazı: Sertuğ Deringöl

Fotoğraflar: Mehmet Erel

İlgili Haberler

Hyundai IONIQ 5 225 kW 4×4

patron

DS3 Crossback

admin

Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid e-CVT

patron