Otomotiv dünyasındaki elektrifikasyon sadece binek otomobiller ile sınırlı kalmıyor. Karayolu taşımacılığının paydaşlarından biri olan tırların da elektrikli hale gelmesi ile karayolu taşımacılığının karbondan arındırılmasında önemli bir rolü olacak.
Bu kapsamda Avrupa genelinde yeterli ve gerekli sayıda şarj istasyonu kurulması durumda, özellikle uluslararası taşımacılıkta kullanılan tırların elektifikasyonunun hızlanarak artacağı ön görülüyor.
Avrupa ise toplam taşımacılığın %73’u karayolu ile gerçekleşmektir. Türkiye’nin de ihracatının yaklaşık %35’i karayolu taşımacılığı ile gerçekleşmektedir. Burada Türkiye sahip olduğu 60 binden fazla çekici ile Avrupa’nın en büyük uluslararası taşımacılık yapan tır filolarından birine sahip ülkesi olarak öne çıkıyor.
ACEA (Avrupa Araç Üreticileri Birliği) Ticari Araç Yönetim Kurulu Başkanı ve Volvo Group CEO’su Martin Lundstedt ‘’tırların özel ihtiyaçlarına uygun şarj istasyonlarının bugün neredeyse tamamen eksik olduğu göz önüne alındığında, önümüzdeki zorluk çok büyük. Bu nedenle hükümetlere ve sektör paydaşlarına yatırımlarını en çok ihtiyaç duyulan yerlere yönlendirmelerinde yardımcı olmak istiyoruz” dedi.
Avrupa’da üretim yapan 7 farklı tır üreticisi firma ile yaplıan çalışmalar sonucunda; üreticiler elektrikli araçlara geçişi hızlandırırken, araç sürücülerinin davranışlarını değiştirmeleri pek olası görülmüyor. Yapılan araştırmalarda sürücülerin nerelerde mola verdikleri ve en sık hangi noktalarda durduklarını belirlemeye çalışılıyor.
12 aylık bir süre boyunca Avrupa’da faaliyette olan yaklaşık 400.000 tırın GPS koordinatları analiz edildiginde; bireysel konumlardaki duraklama sürelerine odaklanıldı. Analiz sonucunda Avrupa’da tırların en çok uğradığı konumların %10’unun (3.000’den fazla), bu araçların yaptığı toplam duraklamanın yaklaşık %50’sini (78.000) oluşturduğunu ortaya çıkıyor. Benzer bir çalışmanın ülkemizde de yapılması oldukça önemli. ACEA, ulusal hükümetlere, ülkelerindeki ilk %10’luk kamyon duraklarının en geç 2027 yılına kadar uygun elektrikli şarj istasyonları ile donatılmasını sağlamaya çağırıyor.
Yukarıdaki haritada belirtilen noktalar tırların farklı durma surelerine göre belirlenmiş. Kısa duraklar (bir saatten az) ve uzun duraklar (geceleme) olarak tanımlanmış. Bu süre, tam şarj icin harcanacak süre ve gerekli şarj ihtiyaçlarının belirlenmesi icin önemli. Haritada ayrıca en çok kullanılan tır duraklarının tam olarak nerede bulunduğunu (özellikle otoyollar, özel parklar, lojistik merkezler ve limanlar boyunca dinlenme alanları) gösteriyor.
ACEA, bu konunun önemi sebebiyle ulusal devletlere gerekli baskıyı yaparak, en kısa sürede bu noktaların hazır hale getirilmesi için gerekli lobi faliyetlerine başladığının altı çiziliyor.
Gelinen noktada, ülkemizde hali hazırda özellikle binek otomobiller icin şarj istasyonlarının hazırlık çalışmaların hızlandığını görüyoruz. Burada Türkiye’deki gelişimde Avrupa ve dünya genelinde elektrifikasyonun hızla artması ile birlikte, yerli otomobil markamız TOGG’un da payı büyük.
Burada özellikle yapılacak olan yatırımların altını çizmemiz gerekiyor, bu yatırımların sadece binek otomobiller ile sınırlı olmadan, büyük bir filoya sahip oldugumuz tırlar için de gerekli alt yapı çalışmalarının yapılması gerekiyor.
Avrupa için hedef 2027 olarak belirlenmiş, umarım ülkemizde de bu zamanlaya uygun olarak gerekli hazırlıklar tamamlanır ve bu geçiş başarı ile tamamlanır.
Sağlıcakla kalın,
Cenk Ceylan
Kaynak: ACEA