Test Sürüşü

Volkswagen Polo

Pazara sunulduğu 1975 yılından bu yana B segmentinde temsil eden Polo, son olarak makyajlanarak, güncel görünümüne kavuşmuştu. Ülkemizde Impression, Life ve Style donanım paketleri ve iki farklı motor seçeneğiyle satışa sunulan Polo’nun 1.0 litrelik TSi motor ve Life donanım paketine sahip versiyonu konuğumuz oldu. Bugüne kadar 20 milyon adetlik satış rakamıyla bir başarı öyküsü olan Polo’ya makyaj ne getirmiş gelin yakından bakalım.

Volkswagen’in MQB platformundan yükselen Polo makyajla birlikte yine markanın güncel tasarım diline kavuşmuş. Yeni Golf ile radikal bir tasarım değişikliğine giden Volkswagen, Polo’da şimdilik o kadar radikal bir değişime imza atmamış olsa da, yeni tasarım dilinden ipuçlarına da yer vermiyor değil. Örneğin makyajlı Polo’nun ön tarafı alt kısımda bira daha uzarken, alçalan burun yapısı nedeniyle logo biraz daha aşağıya konumlandırılmış.

Üst bölümde ince ve yatay ızgaranın altında krom bir çıta yer alıyor ve bu çıta yeni tasarıma kavuşan far bloğunun altındaki gündüz farlarıyla hiza oluşturarak bir ışık çizgisi yaratıyor. Impression ve Life donanım paketlerinde LED farlar standart olarak sunulurken, IQ Light teknolojisi Style donanım paketiyle geliyor. Yine alt donanımlarda ön tampondaki plastik detaylar Style donanımda krom çıtalarla süsleniyor.

Yandan bakıldığında ön ve arka bölümde uzayan tamponlar daha net görünüyor. 4074 mm uzunluğa, 1751 mm genişliğe ve 1451 mm. yüksekliğe sahip modelin aks mesafesi ise 2552 mm.

Süspansiyon geometrisindeki iyileştirmeler nedeniyle selefine göre 10 mm alçalan makyajlı Polo, yine ön ve arka tamponların da etkisiyle 21 mm. daha uzun. Alçalan şasi yandan bakıldığında daha net göze çarpıyor. Önden arkaya doğru uzayan kapı üstlerinde ve altlarında yer alan belirgin hat çizgileri ile özel tasarım jantlar profile hareket katan detaylar. Yine C sütununa entegre edilmiş arka yan camlar ve uzun yan camlar da tasarıma katkı sunuyor.

Makyajlı Polo’da arka stop lambaları da standart olarak LED olarak sunuluyor. İlk kez çift parçalı bir tasarıma sahip stop lambalarında dıştaki ana parçanın yanı sıra, artık bagaj kapağına entegre edilmiş ikinci bir bölüm de yer alıyor. Style donanım seviyesinde ise önde olduğu gibi IQ. Light stop  lambaları yer alıyor.

Makyajlanan Volkswagen Polo’nun bagaj hacmi yine 351 litre. Çift parçalı tasarlanan bagajın zeminindeki parçanın konumunu değiştirerek, eşyalarınıza göre yükleme planı yapabiliyorsunuz. 40:60 oranında katlanabilen koltuklar sayesinde yükleme hacmi daha da genişleyebiliyor.

Aracın dış boyutlarındaki büyüme tamponlarla alakalı olduğu için içeride herhangi bir boyut değişikliği söz konusu değil. Bu nedenle ön ve arkada diz ve baş mesafesi makyaj öncesi Polo ile aynı. Arkada yine B segmenti için yeterli biz diz mesafesi sunulurken, uzun boylu yolcular için de baş  mesafesi yeterli diyebilirim. Arka bölümde kol dayama yok ancak iki adet USB girişi sunuluyor. Önde de yanal desteğe sahip sınıf için yeterli ergonomi sunan koltuklar mevcut.

Ön panele geldiğimizde ise ilk dikkatimi çeken yenilik yeni üç kollu direksiyon simidi. Volkswagen Golf’ten tanıdığımız çok fonksiyonlu direksiyon simidi, 10.25 inçlik yüksek çözünürlüklü ekrana sahip dijital gösterge paneli Active Info Display ve 8 inçlik bilgi-eğlence sistemi ekranı gibi özellikler hem kokpitte daha dijital bir ortam yaratıyor, hem de kalite algısını biraz daha yükseltiyor. Sadece giriş seviyesinde bilgi-eğlence sistemi ekranı 6.5 inç olarak geliyor ve 9.2 inç boyutuna kadar ekran alınabiliyor. Bu arada tüm  donanımlarda elektrikli ayarlanabilen ve ısıtılabilen yan aynalar, sürücü, yolcu hava yastıkları, perde hava yastıkları ve yorgunluk tespit sistemi standart olarak sunuluyor.

Test aracımızda bulunan Life donanım paketinde ise kablosuz şarj özelliği, App-Connect, yolcu bölümünde fazladan bir USB girişi, deri döşemeli direksiyon ve vites topuzu, direksiyon üzerinde DSG vites kumandaları, geri görüş kamerası, hız sabitleyici, ön ve arka park sensörleri, çift bölgeli tam otomatik klima ek olarak yer alıyor. Çift bölgeli tam otomatik klima Climatronic sistemi ayarları, touch button ve touch sliderlarla yapılabiliyor. Klima modülünün altında iki adet aydınlatmalı USB-C bağlantı noktası ve kablosuz şarj bölmesi bulunuyor. 

Test aracımızın kalbinde önceki modellerden tanıdığımız turboşarjlı direkt enjeksiyonlu 1.0 litrelik benzinli 3 silindirli motor yer alıyor. 999 cc hacmindeki ünite 95 PS güç ve 175 Nm tork değerleri sunuyor. 7 ileri kademeli DSG şanzımanla kombine edilen motor sayesinde 187 km/s hız yapabilen araç, 0-100 km/s hızlanmasını 10.8 saniyede gerçekleştiriyor ve 100 km’de ortalama 4.4 litre yakıt tüketiyor.

Bu arada Polo’da Yarı Otonom Sürüş Asistanı Travel Assist ilk defa ve isteğe bağlı olarak alınabiliyor. Sistem dur-kalk trafikten 210 km/sa hıza kadar, çok fonksiyonlu sürüş destek sistemi kameralarını ve gelişmiş mesafe sensörlerini kullanarak hem başka  araçlarla güvenli takip mesafesini koruyor, hem de aracın şeritte kalmasına yardımcı oluyor. Kör Nokta Uyarı Sistemi, otomatik olarak park edilmesini sağlayan Park asistanı gibi birçok yeni sürüş destek özelliği Polo’da opsiyonel olarak tercih edilebiliyor.

İlgili Haberler

Mercedes-Benz EQE 350+

patron

Mercedes-Benz GLB 200

patron

Citroen Berlingo 1.5 BlueHdi EAT8 

patron